петък, 1 август 2014 г.

Двойно намаляване на партийните субсидии

Цвета Кирилова
Управляващите в Гърция планират двойно намаляване на държавните субсидии за партиите, депутатите и евродепутатите, съобщават гръцките вестници в петък, цитирани от БТА. Законопроектът, който трябва да изпълни тази цел, както и да наложи постоянен контрол върху партийните финанси, вече е внесен за разглеждане в гръцкия парламент.

Редовната държавна субсидия за политическите партии и коалиции възлиза на 0.05% на сто от реализираните чисти приходи в бюджета за предходната година. В Гърция партиите получават по 0.60 евро на глас, като държавата подпомага и формациите, които не са успели да влязат в парламента. За периода 2009-2010 г. държавните субсидии за партиите в Гърция са били в размер на 55 млн. евро. Плановете са намалението да е с 50%.

Действията на управляващите са продиктувани от усилията за постигане на фискална консолидация, изисквана от международните кредитори на Гърция.

Законопроектът предвижда всички приходи и разходи на партиите да се осъществяват по банков път, както и за извършваните от партиите разходи да бъдат предоставяни касови фактури, бонове и банкови чекове. Целта е да има пълна прозрачност на приходите от външни спонсори, стигнали до политиците, за да се сложи край на клиентелизма в гръцката политика.

Законопроектът забранява също и отпускането на банкови заеми на бенефециенти, свързани с държавната субсидия за партиите.

У нас Цвета Кирилова, председател на "Сдружение Азбукари" излезна с иновативно предложение за държавните субсидии:

Предлагам средствата, с които се издържат партиите, да бъдат насочени в НАЦИОНАЛНО ЗНАЧИМА КАУЗА. Въпрос е и на здраво мислещи глави, отговорност, загриженост за здравето на българина и прецизна преценка за вярна инвестиция от която произлиза нещо, защото от партиите за 25 години не произлезе нищо!

Призовавам Ви партийните субсидии да отидат за ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЦЕНТЪР ЗА АДРОННА ТЕРАПИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ТУМОРНИ ОБРАЗУВАНИЯ. Адронната терапия е най – добрият метод за унищожаване на тумори, които не се поддават на лъчелечение, с помощта на ускорители и протонни, и въглеродни снопове. Много по-ефективен и много по-неувреждащ метод от всеки друг, категорични са учените, за което прибавят доказателствата си със статистика за удължаване на живота на хората.

От ЦЕРН отдавна заявиха готовността си да помогнат на България, ако това бъде един от приоритетите на държавата ни. В момента в Европа работят няколко такива центъра - в Германия, Италия, Швейцария, също в Чехия и Полша, Австрия, като ТЕРАПИЯТА НА ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ В ТЯХ Е БЕЗПЛАТНА! Подобен център в страната ни би дал възможности за достъп до лечение на хора не само от България, но и от съседни държави и би имал изключително значение в международен план по отношение лечението на онкологични заболявания.

ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЦЕНТЪР ЗА АДРОННА ТЕРАПИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ТУМОРНИ ОБРАЗУВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ ще бъде индикатор за безспорна градивна инвестиция за бъдещите поколения и отговорно държавническо мислене. Изисква се начална инвестиция, след което тя се изплаща! Става дума за средства между 100 и 200 милиона евро. Един такъв център има капацитет му 1000 и 1200 души годишно, което никак не е малко.

Икономическият аспект, според учените, има и това изражение: „Ако например с терапията дадем по пет години живот на тези хора, ще видим, че само от данъци, както се казва, ще се изплати тяхното лечение и всичко останало. Освен това по-важно е, че има неща, които не можем да лекуваме с другите методи.

Това понякога е единственият подходящ вариант особено, когато става дума например за деца“ Иначе участието на България в ЦЕРН е голямо и е видим приносът на нашите учени в него. Откриват се огромни възможности български компании да се включват в повече проекти на Европейската организация за ядрени изследвания и да получават индустриални поръчки за материали, оборудване и услуги. Напомням, че поръчки за 14 милиона швейцарски франка са получили в последните години български фирми от ЦЕРН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар