неделя, 9 ноември 2014 г.

След коментар на Цвета Кирилова, СЕМ се активира за самозапалилата се жена

На свое заседание Съветът за електронни медии (СЕМ) е разгледал резултатите от фокусирано наблюдение върху телевизионни програми на търговски доставчици на медийни услуги относно прояви на незачитане на личната неприкосновеност, съобщиха от Съвета. Това стана само ден след участието в предаването "Часът на Милен Цветков" на Цвета Кирилова, председател на "Сдружение Азбукари".

В предаването тя заяви: Ако фотографите не бяха снимали това събитие, то можеха и да останат без работа, но възниква и въпросът за човешката гледна точка, защото ако повече хора се бяха включили да помагат на жената, то изгарянията можеха да бъдат по-малки.

Цвета Кирилова смята, че работата на журналиста е да търси факти, придружени с много гледни точки, а не да замества едно налудничаво лаишко предположение с друго също толкова извратено (бл. на р. става дума за това, че самозапалилата се Лидия Петрова бе изкарана психично болна от някои медии)!

Според Кирилова СЕМ трябва да действа безапелационно към нарушителите и разказвачите на измислици в печата, хвърлящи в заблуда гражданите. Публикации, които нанасят непоправими щети върху достойнството и личната неприкосновеност на хората!

В наблюдението на СЕМ е включен и извънредният мониторинг по отразяването в новинарските емисии на самозапалването пред сградата на Президентството на 3 ноември.

Някои програми са показали снимки на младата жена, съобщено е името и фамилията й, възрастта й, включително са разпространени лични данни за семейството й и здравословното й състояние в нарушение на нормите на чл.16, ал. 1 и принципа на чл. 10, ал.1,т. 4 от Закона за радиото и телевизията.

Във връзка с това Съветът напомня своята Декларация от 27 март 2013 г. по повод медийно поведение в аналогични случаи на самонаранявания.

Сега отново става дума за медийни прояви със сходни характеристики - излъчването на травмиращи кадри, снимки, позволяващи лицата да бъдат ясно разпознати, разпространението на лични данни за посегналите върху живота си.

От СЕМ подчертават, че професионалният стремеж за разностранна и навременна информация, свободата на словото и мнение не са абсолютни.

Необходимият баланс между правото на информация, свободата на изразяване и правото на лична неприкосновеност е въпрос на неотменими професионални стандарти и етични норми.

Пред лицето на подобни екстремни публични факти силата на медийното въздействие следва да е в придържането към тези стандарти и норми, а не в нарушаването им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар