понеделник, 1 септември 2014 г.

Цвета Кирилова: Без смяна на личните карти при преименуване на Благоевград (ВИДЕО)

Идеята за промяна на името на Благоевград се зароди спонтанно във Фейсбук между приятели, заяви пред TV7 писателят Кирил Милчев. "Не търсихме, как да променим името на Благоевград, а как най-достойно да почетем 1000-годишнината на Цар Самуил, която ще отбележим на 6 октомври тази година.

Смятаме, че най-достойно е един голям град да носи името на цар Самуил. Хиляди хора пишат на премиера и президента да бъде извършено това преименуване", заяви писателят.

"Премиерът не е дал заден ход за идеята, а по-скоро се въздържа от конкретен отговор, защото е премиер на цяла България и е нормално да има "за" и "против". Аз подкрепям тази идея, защото става въпрос за честване на цяло хилядолетие." Това заяви от своя страна Цвета Кирилова, председател на "Сдружение Азбукари".



ВИДЕОТО ВИЖТЕ ТУК

"Имаме повод да се замислим за националната си гордост. Благоевград няма да е първия, нито последния град, който си сменя името, това става безболезнено. Личните документи важат до срока им на изтичане, независимо дали има смяна на името на града", допълни Кирилова.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки пък заяви, че най-важно е мнението на жителите на самия град и този въпрос може да се постави на местни дебати и местен референдум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар